RepceRepce
Sárga színű szántóföldi kúltúrnövény. Magja madáreleség, de olajat is  készítenek belőle, megmaradó része állati takarmány.
A repceméz egyik legkevésbé savas mézünk, így kiválóan gyógyítja a gyomorsav túltengést. Nagyon gyorsan kristályosodik, ilyen állapotában hófehér színű. Könnyen kenyérre kenhető, de sütéshez is felhasználható.

 

AkácAkác
30 m-ig megnövő fa, melynek illatos fehér virágai laza fürtökben csüngenek. Használják talajmegkötésre és szerszámfának.
Az akácméz jelentős gyümölcscukor-tartalma miatt sokáig folyékony. Köhögés ellen ajánlott. Jó fertőtlenítő. Gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok oldására is alkalmas. Minősége és egyedisége miatt hungaricumnak számít.

 

FacéliaFacélia
Egyéves szántóföldi növény. Különlegességét az elhúzódó, folyamatos  virágzása adja, emiatt kiváló méhlegelő.
A facéliaméz kellemes ízű csemegeméz. Vízhajtó hatású. Könnyen emészthető, ezért a gyengébb gyomrúaknak is ajánlott. Általában a vegyes virágméz alkotórészeként hozzák forgalomba, önálló előfordulása igazi különlegesség.

 

HársHárs
Szív alakú, durván fogazott leveleivel, illatos virágzatával egyike hazánk legtetszetősebb lombhullató fáinak.
A hársméz hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra. Az álmatlanság, idegesség leküzdésében is segít. Ez az orvosok által legrégebben ajánlott "orvosság".

 

Gyümölcsfa virágVegyes Virágméz
A vegyes virágméz többféle virágról gyűjtött nektárból tevődik össze. Ásványi anyagokban gazdag, immunerősítő. Jó étrendi hatással bír. Sütéshez-főzéshez és tea ízesítésére történő használata különösen ajánlott, de önmagában is fogyasztható.

 

 

                                          Copyright © Tóth Zoltán 2007. Minden jog fenntartva.